Kristina Ask: At Animere et Arkiv, 2010

At Animere et Arkiv er et projektet med fokus på relationen mellem den personlige historie og formen af den fælles historieskrivning. På Møns Museum i Stege vises en film bestående af stillbilleder. Billederne er taget i museets arkiv og magasiner, og viser hylde efter hylde af genstande, doneret af private til den fælles, fysiske historie. På lydsiden læses der op fra breve og artikler, som alle vedrører opstarten af et museum, Møns Museum.

Projektet dokumenterer lokalarkivets ophobning af tid, hengemthed, støv og dagslys, materialiseret i ting og dokumenter, gemt i kasser og skuffer. Mødet mellem den personlige og den fælles historieskrivning vidner om, at kollektiv identitet også bearbejdes i sin indsamling, sin arkivering og fortælleform. Værket tilbyder et blik på bevægelsen fra den private sfære til det museale univers, og ud igen, hvor publikum får adgang til ellers gemte og glemte sager.

Et udvalg af de anvendte fotografier kan lånes som print på Møns Bibliotek på samme vilkår som bøger. Således kommer de gemte og glemte sager for en tid tilbage i de mønske hjem.

Animating the Archive er en del af gruppeprojektet Arkiv Stakit Kasket på Møn, som er en del af kunstfestivalen TUMULT, der finder sted i Guldborgsund, Lolland og Vordingborg Kommuner.

Blog